ponedeljek, 24. november 2008

En čaj prosim

S prvim snegom in prvim pravim ‘pod ničlo’ mrazom, pride tudi čas toplih napitkov, predvsem čajev, raznih kavnih zvarkov, vroče čokolade, da o kuhanem vinu sploh ne govorim. Katerega preferiram spet ne bom natančneje opredelila, vsekakor pa je jasno, da bom kaj več povedala o svoji kao stroki - čaju.
O zgodovini in krajih, kjer pridobivajo čaje, ne bom napredala nekih zgodbic, ker si to lahko preberete kje drugje, če vas bolj zanima. Rada pa bi vam predstavila kako kakšen čaj nastane, kaj vsebuje in kakšen je okus, da tudi ko v čajnici preberete ime čaja, z veseljem veste kaj naročate.

Črni čaj večina pozna in ve, da se pije z mlekom, da ga veliko pijejo v Angliji, Rusiji in Indiji. Ja, vse to je res, ampak črni čaj je veliko več kot le to.V zahodnem svetu je zelo priljubljen in glede na to, bi ga lahko kar označili za ‘glavni’ čaj na svetu. Da smo si na jasnem-vsi čaji, tako zeleni, črni kot rdeči, so na začetku zeleni lističi! Pri črnem čaju so le-ti predelani in pomemben je postopek fermentacije ali encimske oksidacije, med katero se razvije samosvoja aroma, lističi postanejo rjave barve.Črni čaji nimajo tako zdravilnega učinka (ravno zaradi oksidacije), še vedno pa imajo nekaj antioksidativnih učinkov, hkrati pa tudi precej več kofeina kot katerikoli drugi čaj.
Priprava: zvrhana čajna žlička na 2dcl skodelico, voda 90 stopinj, 4 minute (če bo dalj, bo trpek; največ kofeina se izloči v prvih treh minutah).
Večina pozna in pije le črne čaje z aromo (kokos, cimet, mandelj, vanilija, češnja…), ampak znajo biti nearomatizirani znatno boljši, če jih le enkrat začneš piti.
Indijski (tega čaja predelajo največ na svetu, največ ga spijejo na S Evrope)
 • Darjeeling - imamo tistega iz prvega obiranja (februar-marec), ki je svetlejši, lahkega okusa, osvežilen, primeren za popoldne; in tistega iz drugega obiranja (zgodnje poletje), ki je veliko močnejšega okusa, aromatičen, primeren za jutranjo skodelico.
 • Assam - močnejši od večine drugih čajev, zelo dišeči, temni, močnega okusa, z mlekom primerni za zjutraj
Kitajski
 • Keemun - sladek okus, nič trpek, prijetne arome, nižja vsebnost kofeina, za pozno popoldne in zvečer
 • Yunnan - zlatkasto rdeč čaj, okus mehak, ne pretrpek, precej močan okus, zelo se prilega zjutraj z mlekom
 • Lapsang Souchong - zanimiv čaj, ki je dvakrat dimljen!, smrdi kot da prideš v klet z zelhanim mesom, okusa po tem seveda nima
 • Golden Nepal čaj - bister, osvežilen, paše zjutraj ali dopoldne
 • Ceylon (Šrilanka) - jantarno zlate barve, močni okus, polna aroma
O zelenem čaju bi lahko napisala strani in strani, ampak s bom potrudila izluščiti tiste najbolj pomembne in zanimive podrobnosti. To, da dobro vpliva na počutje, vemo že vsi. Zelo dober je kot preventiva raznim boleznim, saj ima nemalo antioksidantov, ki telo branijo tudi pred poškodbami. Malce tudi poživlja, ampak obenem sprošča in deluje čisto drugače kot črni čaj. Glavna je aminokislina teanin. Po obiranju hitro segrejejo, nato posušijo.
Zelenemu čaju NIKOLI ne dodajamo mleka, ker vsebuje veliko vitamina c in z mlekom le-tega uničimo. Sicer pa je to isto kot da bi pili limono z mlekom-not good v glavnem.
Priprava: praviloma čajna žlička čaja (ne preveč), voda okrog 70 stopinj (zelo pomembno!) in ne več kot tri minute.
Kitajski (tu pridelajo največ zelenega čaja na svetu, več kot 3/4 tega spijejo Kitajsci sami, večino pridelujejo še vedno ročno!, manj trpki kot japonski zeleni)
 • China Gunpowder - eden najbolj znanih in razširjenih čajev sploh, prvi čaj, ki so ga začeli Kitajci izvažati, čaj zvit v kroglice (po tem tudi ime), zelo močan, odmerimo manj kot žličko čaja, primeren za zjutraj
 • Li Zi Xiang - kar pomeni kostanjev vonj, ima tudi tak okus, paše ob jedi ali po njej
 • Lung Ching - zelo cenjen čaj na Kitajskem, osvežilen, svetle barve, blag okus, čudovita aroma, tudi vleče na kostanj
 • Mao Feng - prav tako mehak, nežen, izrazito zelene barve, svež, prav tako rahlo sladkastega kostanjevega okusa, primeren tudi popoldne
 • White Monkey - zelo puhast čaj, blag, osvežilen, prijeten, niti malo trpek, moj najljubši:)
 • Yunnan Green - črno različico smo že spoznali, ta je rumenozelen, zelo močnega okusa in arome, primeren ob jutrih in dopoldnevih
 • Beli čaji (npr. Pai mu tan) - lističe le posušijo, zelo puhasti, vsebujejo še občutno več antioksidantov kot zeleni, veliko uporabljajo tudi v kozmetiki, svetlo rumene barve, sladek, lahko pijemo tudi zvečer
Japonski (za zbranost, budnost, skoraj ves zeleni čaj Japonci porabijo sami, celo uvažajo ga!, so motni, niso tako aromatični, rahlo trpki-lahko jih pustimo le minutko, da jo omilimo)
 • Bancha - manj kofeina, bolj navaden čaj, pijemo tudi ob večeru
 • Sencha Yamato - temeljni japonski čaj (osnova večini aromatiziranim), osvežilen čaj, malo več kofeina
 • Genmaicha - zanimiv čaj sencha s praženim rižem in kokicami(!), mehkega okusa, manj trpek kot ostali, manj kofeina, tudi za zvečer ali za potešitev žeje poleti
 • Kukicha - ‘čajne vejice’ in ne lističi (vejice 2-3 leta hranijo, nato popražijo), desetkrat manj kofeina kot sencha, odlično se dopolnjuje z vegetarijanstvom, zaradi praženja okus po lešnikih, precej sladkast, pijemo kadarkoli, vejice lahko kuhamo deset minut na blagem ognju
Mate ‘čaj’ dejansko ni čaj, ker ni narejen iz čajnih lističev, ampak iz južnoameriškega zimzelenega drevesa (paragvajska bodika), ima manj kofeina kot čaj, je krepčilen, poživilen, z veliko antioksidantov (zato ga mnogi štejejo med zelene čaje). Spodbuja in krepi imunski sistem. Spodbuja delovanje jeter, krepi srce, ožilje, učinkuje protivnetno, izloča strupene snovi. V našem evropskem svetu ga mnogi poznajo kot čaj za hujšanje, pozabijo pa, da skodelica v dveh dneh ni dovolj, da bi v enem tednu izgubili 3 kilograme. Za takšne podvige je treba spiti krepko litrco na dan in s tem vztrajati par mesecev. Vsekakor pa vreden, da ga pijemo!
Priprava: podobno kot čaj, zvrhana čajna žlička, prelijemo z vrelo vodo, 3-5 minut pustimo, lahko dodamo sladkor ali limono.
En koristen nasvet še - ne kupujte črnih in zelenih čajev v filter vrečkah! Tisto so samo neki zdrobljeni delci, ki ostanejo na dnu soda od čajev, ki jih prodajajo v pravih čajnicah. Aromo že morda imajo, a učinkovin zagotovo ne. Lahko se prepričate in enkrat raztrgate tisto miceno vrečko in ga primerjate s čajem, kupljenim v čajnici. Velika razlika!

Kdaj drugič še kaj o rdečih čajih in kakšnem receptu za malo drugačno aromatično skodelico čaja.

Ni komentarjev:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...