torek, 03. julij 2012

DIY: Foto torba

Jupiii, po dolgem času en naredi-si-sam projektek z moje strani. Huh, cel kup jih imam na seznamu, a trenutno sem se lotila najbolj 'nujnega'! Čez manj kot teden dni bom že na svojih poletnih popotovanjih in že pozimi sem se odločila, da letos ne bom s p e t  nosila tiste grde, črne foto torbe s seboj. O prečudovitih foto torbah sem že pisala (prvič in drugič), vendar sem potem ugotovila, da lahko doma nastane 6x cenejša in morda še bolj kjut verzija.


Zelo sem se trudila, da sem ujela pomembne postopke, upam, da bo razumljivo.
Pa začnimo...

P o t r e b š č i n e :

  •  najprej seveda potrebujete torbico, ki jo boste spremenili v foto torbo (jaz sem iskala čimbolj enostavno, poceni in rjave barve za lažje kombiniranje v katerem koli letnem času - uspelo mi jo je najti 'nebosteverjeli' za 5€ in je popolnoma ustrezala mojim načrtom)
  • potrebujete peno širine 1 cm ali mogoče tudi manj (dobila sem jo v bauhausu, morda se dobi še kje...dolžina dveh metrov je stala 5 in nekaj eurotov, potrebujete pa seveda krepko manj kot to!)
  • ježke v obliki trakov (dobite jih verjetno v vsaki šiviljski trgovini)
  • lepo blago
  • šiviljski meter
  • škarje
  • šivalni stroj

Najprej izmerimo dno torbice in ga nato izrežemo iz pene.


Vsak del pene bomo oblekli z blagom. Dnu torej izrežemo pripadajočo'srajčko/prevleko' iz blaga (sl.levo zgoraj) in jo zašijemo po robovih na hrbtni strani. Pustimo manjšo odprtino (sl.desno zgoraj), skozi katero nato prevleko obrnemo na pravo stran in vanjo porinemo penasto dno (sl. levo spodaj). Nato tole majhno odprtino še ročno zašijemo (sl. desno spodaj). In dno je končano.


Naslednji je na vrsti obod. Tega lahko izrežemo že takrat kot dno... jaz ga na slikah prikazujem komaj sedaj, ker sem ga prej pozabila fotkati, vendar je bolje, če ga izrežemo istočasno kot dno in potem oboje poskušamo, kako bi pasalo skupaj, če gre v torbo, malo obrezujemo itd. Pomembno je, da je obseg oboda enak obsegu dna.

Tudi obodu iz blaga izrežemo eno dolgo, podolgovato srajčko. Najprej bomo nanjo zašili ježke. Na obod pridejo mehki deli ježkov, tiste bolj grobe dele pustimo za kasneje.Ježke pritrdimo z bucikami in jih nato s strojem prišijemo na blago (seveda samo na eno polovico oboda, tisto, ki bo na notranji strani torbe...za višino se odločite sami).


Ko so ježki prišiti, zašijemo srajčko oboda po DOLŽINI, spet s hrbtne strani. Obrnemo na pravo stran. Odprte morajo ostati stranice, skozi katere nato potisnemo penast obod.


Sedaj obodu zašijemo še stranice in sicer na način kot ga kažeta spodnji sliki...Ko to naredimo na obeh straneh oboda, obe stranici ročno zašijemo skupaj, da dobimo obod v pravi obliki, torej da izgleda kot krog. Ježki morajo biti obrnjeni na notranjo stran.
Sedaj obod ročno prišijemo z dnom.Na novo zašito košarico že lahko postavimo v torbo in poskusimo kam bi kaj pasalo.
Sedaj je čas, da naredimo še vmesne pojštrčke. Iz pene izrežemo dva pravokotnika (ali tri)
in izmerimo natančno širino, saj bodo na te predelne stene prišli trdi delo ježkov, ki se morajo sprijeti z mehkim delom, ki je že zašit na obodu.


Za predelne pojštrčke prav tako naredimo srajčke, na isti način kot za ostale dele...
Zašijemo na hrbtni strani, obrnemo, vstavimo penast pravokotnik in na robove prišijemo trde dele ježkov. Seveda na takšni višini, da se bodo sprijeli z ježki na obodu.

Pojštrčke sedaj poljubno vstavimo v torbo, da dobimo želene velikosti predelkov.Fino je, ker imamo še vedno dostop do ostalih prostorčkov v torbici. Denarnico, telefon, robčke in žvečilne lahko mirno spakiramo skupaj s fotoaparatom.


Tako, nataknemo na ramo in oddidemo na potep.
Modni, novi in ponosni, da je hand-made. :)


Mislim, da mi je projekt v popolnosti uspel. Jupiiii. 
Bi se lotili kaj podobnega tudi vi?

Hmm, kavbojke me še čakajo :)

4 komentarji:

Barbara pravi ...

Super ideja je tole! Pa res zgleda luškano, si bom kar shranila za nasledji DIY :)

Vladuška pravi ...

Superca. Hvala za postopek. Krasna je in se popolnoma strinjam s tabo, da so te klasične črne že čisto out in tudi meni se lušta kakšna takšna. Mogoče pa se nekega dne opogumim. Zagotovo mi bodo tvoje fotke s postopkom prišle še kako prav.

Cinnamon and Thyme pravi ...

Wow, bravo! :) Zelo mi je všeč. Jaz nimam niti malo šiviljskih sposobnosti, hehehe :).

studio13 pravi ...

Odlično si to izpeljala. Od nakupa torbice in vse do predelave. Izgleda stajliš tale tvoja foto torbica. Komaj čakam na fotke, ki jih boš prinesla nazaj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...