torek, 18. november 2008

Vonj

Lahko bi kar rekla, da je voh moje najljubše čutilo, ampak bi to potem bilo nekako diskriminatorno proti drugim čutilom, tako da tega ne bom trdila. Vsekakor pa ga imam rada in mu pripisujem velik pomen. In sem nadvse zadovoljna, ko naletim na nove informacije, ki mi o vohalnih zadevah povejo kaj več.
Včasih se je prav zadovoljujoče izobraževati kar tako, ker ti paše. Ja, moj fax mi očitno že res škodi včasih malo. Ampak ne morem si pomagat…včasih se mi pač ne da učit (še posebej ko bi se mogla) in pol me zanima sto drugih stvari.
Na Kvarkadabri sem našla ful dober video o predavanju o kemiji vonja in dejansko o nastajanju parfumov. Govori tudi o Jean-Baptiste Grenouillu iz filma Parfum.
In ja,ful dosti zanimivih stvari sem zvedla…Če sem vam ne da gledat enournega videa, nekaj zanimivosti:
  • ... kot na primer to da lahko ekstrahiramo tudi človeški vonj (me res zanima kakšen bi bil vonj po meni:)). Vonj dandanes dobijo že s tem, da se z neko napravo (si niti sploh ne znam predstavljat kako bi naj zgledala) samo približajo tisti stvari od katere želijo vonj.In ga potem dobijo. (hm…verjetno gre za zapleten postopekha?!)
  • … da je mošusov jelen tisti iz katerega so pridobivali vonj mošusa (ki je dolgo veljal za zelo cenjen vonj). Le-tega je jelenček nosil v svoji žlezi (ki je btw žleza pri njegovi zadnjični odprtini) in je zaradi tega v prejšnjem stoletju bil na robu izumrtja. Danes to delajo s postopki, ko jelena ne rabijo ubit, ravno zaradi teh raznoraznih naprav (ista finta kot sem napisala zgoraj). No, vsekakor pa je zanimivo tudi dejstvo, da 60% ljudi mošus sploh ne diši. Ja, tudi jaz se sprašujem, kaj so potem sploh toliko rinili v riti jelenov. No, debata za kdaj drugič…
  • …najmočnejša vonjava na svetu je vonj grenivke (ali esenca grenivke, ne vem točno…). V glavnem, predavatelj v videu je imel s sabo razredčeno raztopino 1 proti 10 bilijonov in je bila tako močna, da si jo lahko vohal le na pol metra razdalje.
  • …vonj, ki ga izloča posamezen človek, nikoli ni samo njegov vonj, ampak je tudi vonj bakterij, ki živijo na njegovi koži. Torej nihče nima samo svojega vonja, ampak si ga deli s kupom bakterij :P.
  • …na novo dnevno nastaja na tisoče vonjev, ki so dobrodošli predvsem v parfumeriji. Vendar jih kar 90% odpade, ker v preiskavah odkrijejo njihovo toksičnost, alergenost in druge nevarnosti.
  • …v parfumeriji ni pravil. Vse je le v poskušanju in ničesar se ne da znanstveno preučevat.
  • …obstaja tudi vonjalni kino, ki med predvajanjem spušča neke osnovne vonje. Naj bi znanost delovala tudi v tej smeri, da bi razvijala vonjalne sisteme pri televiziji…

Uživajte v vonju!

2 komentarja:

anahribar pravi ...

Zanimivo. Mislim, da si bom filmček kar ogledala, ker se z vonjem ukvarjam VSAK DELOVNIK OD OSMIH DO ŠTIRIH! Pa to ni moja stroka, ne; delam v finančni službi, z vonjem se ukvarjam pa še zraven. Bolj konkretno raziskujem, katera živila, esence... ubijejo zadušljivi vonj švica sodelavke. Moje ugotovitve do sedaj so te, da pomaranča dobro napolni pisarno z aromo in traja približno pol ure (soba spet diši, jaz pa pokam od zdravja), kupila sem si dišečo dobro vilo od Viktorije in Mankice kranjec in jo vsak dan pokapam z eteričnim oljem magnolije. To pa traja vseh osem ur :)
In oken je ves čas odprt, tudi ko je tak minus zunaj.

LP

Julie pravi ...

Ajsss, to pa zna biti boleče za tvoje nosnice. Vidim, da se znaš precej odlično boriti proti ;) Pravzaprav kar sočustvujem s tabo. Bom tudi sama poskusla tvoje metode na mojem primeru, ko mi nekdo s česnovim zadahom (preprosto ga ne prenesem) zasmradi celotno sobo in je prav tako treba lepo vse na veliko prezračit.
Še vedno pa nisem ugotovila kaj storiti na polnem vlaku smrdečih ljudi (spanec je ponavadi kar najboljša rešitev:P).

Upam,da ti bo filmček všeč,če si ga boš pogledala.

LP

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...