torek, 06. september 2011

Kuharija: Kako sem postala prava gospodinja ali kako narediti domače pelate

Ko se preseliš in upravljaš s svojim gospodinjstvom, se nekako smatraš za gospodinjo. Toda pravi pomen te besede sem dojela šele, ko sem ''konzervirala'' svoje prve pelate. Aplavz prosim! Aplavz predvsem zato, ker kuham in pečem sicer izjemno rada, take prčkarije kot so marmelade, kompoti in podobne ozimnice, pa mi ne dišijo ravno. Toda s paradajzom so me letos toliko filali, da sem ga morala nekam vnovčit. In tako sem se odločila, da poizkusim narediti eno mezgico. Poimenovala sem jih (moji) pelati, čeprav gre dejansko za paradižnikovo omako. Uporaba je široka, od vseh vrst omak za testenine, narastke do podlage za domačo pico.
No ja, pa poglejmo kaj je ratalo. (:
Najprej potrebščine:
- paradižnik (jaz sem za 7 kozarcev po 3,75l vzela 14 paradižnikov)
- kozarci za vlaganje (manjši so bolj praktični, ker jih odprete in celotno vsebino takoj uporabite)
- mešalnik/blender
- zelišča: bazilika, timijan, origano + po želji
- sol + poper
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlica rjavega sladkorja



Polovico paradižnikov sem zmešala v mešalniku, polovico pa narezala na precej velike kose. Nekateri paradižnike najprej olupijo, vendar mene lupina ne moti, zato se s tem nisem ubadala. Če ne želite imeti večjih kosov v omakci, potem pač zmeljete vse. Tole maso paradižnikov potem zvrnete v en velik lonec, dodate balzamični kis, sladkor, sol in poper ter kuhate nekje 70 minut (oz. dokler se vam omaka ne zdi dovolj gosta). Omakca naj skoz počasi vre in naj povre nekje 1/3 omake (ki je dejansko voda).






 



Nekateri kozarce za vlaganje pred konezrviranjem polagajo v vrelo vodo na štedilniku, toda izurjene ženskice so mi povedale, da jih je najbolje dati kar v pečico in segreti. In tako sem tudi storila - za kakšnih 10 minut sem jih postavila v pečico, segreto na 90 stopinj.


Ko se vam omaka zdi gotova, vanjo usujete še vsa zelišča (najboljše je, če seveda uporabite sveža zelišča - sama sem uporabila le baziliko in timijan, ker drugih svežih nisem imela). Nekateri tukaj dodajo še česen ali pa čili - pač po želji in okusu.

Ko vse to premešate, vzamete kozarčke iz pečice, nahitro nadevate omako do vrha (pazi vroče!), trdno zaprete in uuaaa-paaa, to je to. Kozarce prekrijte z neko debelo deko ali brisačami in počakate, da se popolnoma ohladijo.

Potem poljubno okrasite, poimenujete in zapakirate te rdeče lončke. (: Sama sem jih mislila najprej podarjati, vendar mislim, da bo teh sedem kozarčkov šlo kar hitro v tek.







Kaj pravite? Sem prava gospodinja ali nisem? ;)

9 komentarjev:

.sparkle* pravi ...

O, uporabno :) počasi bom morala dodobra osvojiti kuhinjo :P

Oka pravi ...

HipHipHurA za 'ta prave gospodinje :-)

Meni ravno zdajle na šporhajtu brbota paradižnikova brozga z začimbami, kot videno pri tebi. To vajo ponavnjam zadnjih n-tednov po 1x na cca. 7 dni, odvisno od tega, kako paradižnik zori :-)

Ampak estetika mi zelo šepa, zlasti finalizacija. Lepo je videt tvoje super-duper lične kozarčke ♥

Julie pravi ...

.sparkle*, ti se kar opogumi, čisto na izi je ;),
Oka, tebi pa prav tako aplavz za brbotanje paradižnika vsak teden (to je zame že preveč;)!

Kačja pastirica pravi ...

Če je tako dobro kot lepo - vse pohvale! Všeč mi je tvoj smisel za estetiko, kompozicijo.

Gourmet forever pravi ...

Očitno nam zadnje čase vsem paradižnik na veliko brbota;-)
Ja, prave gospodinje smo!

vesna pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
vesna pravi ...

sem ravno včeraj gledala ta recept: http://www.culinaryjourneybyme.com/2011/09/paradiznikove-omake.html

tu okus še bolj pride do izraza, ker so paradižniki pečeni, mmmm :)

Julie pravi ...

Ja, Vesna, tudi to je vsekakor za poskusit! Gourmet forever je odlična mojstrica kuhinje ;)

Alja pravi ...

vau,kok lepooo:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...