sreda, 02. februar 2011

Kuharija: Gurmanske kuharije

Marsikdo mi je že rekel, da moram videti film Julie&Julia. Pa ne zaradi imenske podobnosti, ampak zaradi kuharske tematike, ki jo film prikazuje. Sem namreč zagreta kuharica, velika gurmanka (čeprav mi marsikdo glede na postavo tega noče verjeti...pa ne da se hvalim!) in željčna vedno novih poskusov, receptov, izzivov in okusov.
Sedaj, ko sem novopečena gospodinja in se moram vsakodnevno ubadati s tem KAJ bom kuhala (končno razumem mamo, ki je venomer jamrala ravno to) ter v novi kuhinji gostiti številčne prijatelje in sorodnike, je pač treba kuharijo spraviti na nek višji level. Ok, prej sem že premogla pravo domačo govejo juho, kakšne fine omakce, raznorazno pečenje (mesa in peciv) in vso ostalo preprosto študentsko kuharijo za eno osebo. No, sedaj pa je treba iz rokava potegniti še kaj... Ideje najraje in najlažje dobim kar na spletu, seveda. Blogov o kuhariji je kajpada na milijone, veliko jih najdem in prečekiram, ampak da se odločim kakšen recept res preizkusiti, me mora izredno navdušiti.

(Canelle et Vanille)

Eden prvih blogov nasploh, ki sem jih odkrila, je zagotovo Canelle et Vanille. Mimo nje skoraj noben pravi bloger ne more, ker slej ko prej naletiš na to čudežno stvaritev. Recepti izgledajo neeenooormalnoo dobro, da o fotkah sploh ne govorim. Postanem kar malce žalostna, da jaz take perfekcije ne bom dosegla nikoli (zato se verejtno nisem lotila še nobenih njenih receptov).
Zelo njej podobna (skoraj identična?) je tudi Tartelette. Pri njej me privlači ta rižev puding... (morda tudi zato, ker imam tudi jaz doma tako modro starinsko skodelico z uhicami :)).

(Tartelette)

Potem je tukaj še The Pioneer Woman, ki dela dokaj preprosto kuhinjo, slastno, a precej kalorično, se mi zdi. Od nje sem preizkusila kruhov puding, ki je bil zelo slasten, vendar čisto preveč sladek! Pri ameriških receptih je res treba dajati pol manj sladkorja. Naslednji moj projekt iz njenega bloga so cimetove rolice. Še ena ekstra sladka zadeva...


Potem so tukaj slovenski spletni portali z velikim številom receptov. Pridejo zelo prav, ko potrebuješ eno idejo na hitrco ali ko moraš skuhati obilno večerjo, od predjedi do sladice.
Kulinarika.net je po moje daleč najobširnejša stran z recepti uporabnikov in velikokrat se sprehajam po njej. Nazadnje sem od tam preizkusila polpete z zelenjavo in kosmiči. Danes za kosilo natančneje, hihi. Okusno in lahko.

Rada imam tudi moje recepte, kjer sem preizkusila že kar nekaj receptov. Mesne kroglice s kuskusom so pri gostih požele veliko navdušenja (malo manj pri meni), hruške s kuskusom sem delala ta vikend (so bile dobre, vendar ne za dol padit...ne vem zakaj, verjetno manjka neka sočnost). Ja, kuskus je zadnje čase moja priljubljena sestavina. Največji podvig zadnje čase so bili pa goveji zvitki s slivami. Še zdaj se mi cedijo sline, če se samo spomnim na to, kako so bili dobri...definitvno vredno poskusa (ali obiska pri meni)!
Na novo odkrita stran pri meni je tudi gurman.eu, kjer so takšne specialitete, ki se jih tudi malo po malo bojim, ampak ni vrag, da česa ne bom nekoč poskusila. Na čakalnem seznamu torej...


Z nekaterimi stvarmi sem postala kar malo obsedena. Recimo z bučkami (ponosna sem, da sem napredovala v delanju kremnih juh in sta zato porova in bučkina na tedenskem seznamu vsaj enkrat...včasih celo dvakrat), kurkumo (dala bi jo v vsako jed...če bi šlo), cimetom (ta obsesija me drži že dolgo...in pri vseh sladicah), rukolo (v hoferju jo majo skoz in jaz jo tudi jem skoz!) in krompirjem z mlekom (specialiteta naše družine, ki jo zdaj prodajam vsem gostom kot nekaj spešl (kar mogoče tudi je)). Obožujem tudi kokos, mak (makova potica se lahko skrije pred orehovo) in vse vrste kaš. Losos se počasi prebija na častno mesto med prvih deset. Zadnjič mi je ratala super predjed popečenega lososa na palčki, mariniranega v medu, limoni in sezamu. Slastno.

Na seznamu ''want to know'' je na vrsti brusnična omaka in kak žrebiček. Pa ostale ribe. Še vedno je seznam poln s čisto simpl zadevami, kot so pasulj, ričet, enoločnice in te čorbe. Grrr, kar jezi me, da po tako lahkem receptu ne znam spacat prave čorbe skupaj.

Tudi Julia Roberts je velika gurmanka v Eat Pray Love. Morda pa smo vse Juli(j)e gurmanke :).

2 komentarja:

Mademoiselle pravi ...

JULIE! Tartelette in njene skodelice so identične, ki jih imaš ti doma, haha :D Kako dobra ideja iz moje strani, reči, če ni res :P :))

Glej, ti kar kuhaj, če je kdo prvi na preizkuševanju, sem to jaz, bodi brez skrbi ;) hehehe ... Me veseli, da obožuješ kuhanje, jaz tudi, bi lahko kdaj skupaj vrgli glave na kup in naredili awesome, delicious obrok, ki bi še leta ostajal v spominu ... Obvezno na seznamu ;)))

Julia&Julie je pa super film, ravno zaradi tega, ker kaže podvige popolnoma laične mladenke, ki se odloči, da bo ratala odlična kuharica - pa še res je postala! In kar je največji thrill pri tem vsem, je to, da je to posneto po resnični zgodbi! Eat, Pray, Love prav tako in ob vseh teh norih, resničnih filmih, čakam na neko blazno idejo, da mi pade na pamet, da jo uresničim in po meni posnamejo film, ker pač film posnet po tebi (luškan, se razume), je pač ... KUL! :D haha ...

Bon appétit / Bon apetito! :)

Nika pravi ...

Oh, se mi lušta tisto na drugi fotografiji :) kuharski blogi so pa sploh tako dobri, da sem lačna vsaki dve uri :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...