ponedeljek, 17. december 2012

Kuharija: Domača nutela

 
Mislim, da že kar nekaj let ohranjam tradicijo, da za božič svojim najdražjim naredim nekaj doma narejenega, kar prihaja izpod mojih rok. Moram priznati, da mi je to v tem času najlepše. Zbirati ideje že par mesecev prej in potem packati in narediti tako, da bodo vsi veseli. Zadnja leta se lotevam bolj sladkosnednih stvari (morda zato, ker sem gospodinja na svojem in želim pokazati kaj znam, heh!), sicer pa se vedno najdejo tudi moji šivalni izdelki in seveda nakit Julie's Bubbles. Prejšnja leta sem ustvarila majhne toaletne torbičke, domače medeno žganje, piškotke v steklenički, čokoladne florentinčke
Letos sem imela kar nekaj idej glede homemade darilc...na koncu mi je najbolj zadišala domača nutela. Ker je nisem še nikoli nikjer jedla in ker vem, da bo vsem bližnjim zelo teknila. Priprava je dokaj enostavna, materiala ne gre tako veliko, izdelek pa je mmmm še kako slasten.
 
Sestavine sem kar po svoje malo prilagajala. Mislim, da ni toliko pomemben vsak gramček, malo poskušajte in naredite kot se vam zdi najboljše.
(približno)
* 420 g lešnikov
* 600 g mlečne čokolade (lahko dodate tudi kakšno bolj temno, z več kakava)
* 2 žlici kakava v prahu
* 4 žlice olja (lahko je kokosovo ali katerokoli 'zdravo' olje - jaz sem uporabila stopljeno kakavovo maslo)
* žlička soli
* žlička vanilijeve arome
 
Lešnike razporedite v nizek, velik pekač, da se ne prekrivajo in jih za 12 minut potisnete v pečico na 175°C. Ko jih vzamete ven, jih presujete na eno polovico čiste bombažne krpe in z drugo polovico krpe pregnetite vse lešnike, da se odstani lupina (to je najbolj umazano delo celotnega postopka, lupinice kar letijo naokrog po kuhinji :S ...jaz sem krpo kasneje vrgla kar v smeti). Potem pustite, da se lešniki popolnoma ohladijo.
Čokolado zlomite na koščke in jo počasi začnite topiti nad paro.

 
 
Lešnike nato stresete v multipraktik in zmešate, da dobite eno tako pasto oz. maslu podobno zmes. Nato dodate sol, kakav, olje in vanili aromo. Ko se čokolada stopi, dodate še to. In to je bolj ali manj vse. Fino zmešajte, da ne bo več koščkov lešnika, potem pa prelijte v poljubne kozarčke. Jaz sem dobila 4 in pol polnih kozarčkov. Fino je imeti čim manjše (da dobite več darilc), vendar jaz sem imela le takšne srednje velikosti. Tista polovička bo seveda ostala pri nama doma. :)
 
 
 
Potem vam ostane le še okrasitev stekleničk. Spet eno luštno delo :)
 
Pokrovčke sem okrasila s servetno tehniko (z božičnim vzorcem), enega pa sem polepila kar z okrasnim lepilnim trakom (washi tape). Preko lahko poveznete tudi blago ali servetko in okoli zavežete vrvico ali lep trakec. Čisto vaša izbira.
 
 
Nalepila sem še majhen napisek in obvezala z nvadno vrvico, na katero sem dodala oznakico, komu bo darilček pripadal. :)
 
 
Mislim, da se bodo kozarčki spraznili 1-2-3 in da bodo vsi spet navdušeni. Uh, kako bom vesela.
 
Ste tudi vi letos ustvarili kaj izpod svojih rok?
 
PS: Ah, saj res...danes sem želela odposlati darilca puncam, ki so se pofočkale za projekt 'Craft it forward', pa mislim, da še nisem prejela podatkov od Tamare in Tedi! Javita se, drugače bo eno darilce za božička manj!! :)

9 komentarjev:

Gourmet forever pravi ...

Super ideja. Jaz še vedno razmišljam, kaj bi letos podarila užitnega;-) morda kakšna zimska marmelada, čokolada z dodatki ali pa morda ravno Nutella ;-)

Vladuška pravi ...

Njami, njami, tole pa bo pravo sladko darilce. Tudi sama že nekaj let pripravljam darilca sama, sicer ne toliko kuharska, ampak vseeno. Letos jih še moram realizirat. :)

Mojca pravi ...

Lepo izgleda in odlična je! Včeraj je imela premiero na palačinkah... njami njami... :)

Eowyn pravi ...

Kako pa je z mazavostjo? Nedolgo nazaj sem nekaj probala, ampak ko se je masa ohladila, je bila trda ko kamen. In glede lešnikov me še nekaj zanima: ko sem jih dala v multipraktik, ven nisem dobila paste, ampak moko. Tako kot tisto, mo greš v trgovino in kupiš mlete lešnike.

Julie pravi ...

Hmmm, Eowyn, ne vem... meni je vse gladko šlo skozi, tudi mazavost mi je ok, čeprav je malo bolj trda kot kupljene nutele. Glede pastepa...si jih dovolj dolgo mešala? Z dovolj močnim mešalnikom? Jaz sem kr hitro zraven dodala še ostale sestavine in potem mešala, dokler mi ni bila všeč struktura.

Eowyn pravi ...

Bom probala dlje mešati, predvsem pa bom delala po receptu. Prvič sem namreč bolj na oko in je verjetno zato bila trda. Hvala za nasvete! :)

Eowyn pravi ...

Še eno vprašanje oz. prošnja: povej mi prosim, kako močan mešalnik imaš? Včeraj sem nekaj obračala mašino, pa mi tita številka nič ne pove :)

Julie pravi ...

Eowyn, sem šla prav gledat v navodila za uporabo. Piše, da je 600 W, če ti to kaj pove :) Drugače imam Bosch-ev robot, ki ima vse tiste mogoče nastavke...in tale mešalnik, ki spada k robotu je kar ok, delam vse z njim.

Eowyn pravi ...

Ne, nič mi ne pove,he he. Logično le sklepam, da bi z našimi 700 W ziher moralo iti narediti pasto. Očitno je res bil čas kriv. Hvala za info! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...