nedelja, 11. oktober 2009

Luciferjev efekt

Zadnje tedne nisem delala drugega kot se obštudijsko izobraževala, organizirala, pripravljala dogodke, jih vodila, telefonirala, emailala, sestankovala in bila na trnih. Veliko sem se namučila, ogromno pridobila in še več naučila. Zdaj sem srečna. Bilo je fino.


Dva tedna nazaj, 28.9.2009, sem imela čast videti enega najbolj slavnih še živečih in popularnih socialnih psihologov, Philipa Zimbarda. V Zagrebu je predstavljal svojo najnovejšo knjigo The Lucifer effect: Evil in action. Če gospoda ne poznate, naj vas spomnim na njegov 'Stanford prison experiment', ki ste se ga zagotovo učili v srednji šoli pri psihologiji (če ne, si ga oglejte na spletni strani).
V eni besedi lahko strnem celotno dogajanje tega predavanje: NORO! Človek je res izjemen govorec, predavatelj, katerega besede požiraš in se čudiš kako dobro razlago ima.


Velik del predavanja je namenil tudi incidentu v zaporu Abu Ghraib v Iraku, kjer se je (če se še spomnite iz medijev) leta 2004 zgodilo veliko mučenje in izživljanje ameriških vojakov nad iraškimi zaporniki. V javnost so prišle grozne in zastrašujoče fotografije mučenih zapornikov in nasmejanih obrazov ameriških vojakov, ki so ob tem uživali. Če te zanima še kaj več si lahko prebereš tukaj in tukaj.
Pričujoča knjiga govori torej o dobrem in zlu (tudi o pojavih v obeh zaporih), o tem, kako dober človek zlahka in nezavedno postane zloben. Koliko se je dalo, sem zapisala par zanimivih misli, ki vam jih ponujam tukaj:
  • Ljudje nismo rojeni kot dobri ali zli...vendar smo rojeni z možgansko zmožnostjo, da eno od tega postanemo.
  • Dobro & zlo = jing & jang človeške narave, vedno sta bila prisotna in vedno bosta
  • Pri situaciji, ki se je zgodila v zaporu Abu Ghraib se je treba vprašati KAJ je odgovorno? in ne KDO je odgovoren?! Gre namreč za to, kakšna situacija je za vsem tem, ne kdo! Sistem je tisti, ki ljudem dovoljuje, da so zlobni. Ne gre za predispozicijo, ki jo človek nosi v sebi (da se torej rodi kot zloben) ali situacijo, ampak za sistem, ki dovoljuje politično, ekonomsko in legalno moč za ustvarjanje zla. Večinoma dobri in zdravi ljudje ('good apples)' so postavljeni v 'bolno' okolje ('bad barrel').
  • Treba je torej spremeniti socialen vpliv sistema, ne pa posameznika!
  • Tudi uniforma je tista, ki pripomore k ustvarjanju zla: kar 90% kultur, ki v bitkah spreminjajo svoj izgled, lažje in več ljudi ubijejo, kot tiste kulture, ki videza ne spreminjajo.
  • Dobri ljudje postanejo zlobni takrat, ko dehumanizirajo žrtve. ''Pretvorijo'' jih v ''živali''. S tem moralno opravičijo svoje kruto dejanje.
  • Razumeti ne pomeni opravičevati. Psihologija ne opravičuje teh dejanj, jih samo razlaga. Če bi jih opravičevala, bi se imenovala ''excusiology''.
  • Knjiga Luciferjev efekt je zgodba o nas.
Da bi si vsaj malo predstavljali kako zabaven, kljub tako resni temi, je ta gospo Ziimbardo, si lahko ogledate ta super zabaven filmček o njem :).


Tudi sama sem imela veliko čast se slikat z njim. Trikrat hura zame :) :P

Ni komentarjev:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...